Om Yoga-mindfulness

Yoga och mindfulness går hand i hand, där av namnet Yoga-mindfulness.

Yoga tar hand om hela människan, fysiskt, psykiskt och själsligt. Den har en lång tradition och har vuxit fram under flera tusen år. Den är inte kopplad till någon religion eller särskild folkgrupp, utan vem som helst kan utöva yoga.

Genom att göra olika yogaövningar, meditation och andningsövningar kan man nå tillståndet mindfulness. Det är ett meditativt tillstånd där du är helt och fullt med dig själv och kan se saker och ting som de verkligen är. Där tänker du varken på bekymmer från gårdagen eller planerar för morgondagen. Du är med dig själv helt och fullt i nuet och det som pågår för stunden.

När vi övar yoga får sinnet en möjlighet att stilla sig och bli stabilt. Vi kan uppleva ett känslomässigt lugn samtidigt som kroppen blir smidig och stark. I yogaställningarna påverkas utsöndringen av olika hormoner i kroppen genom att ställningarna stimulerar körtlarna. Rörelserna hjälper muskelgrupperna, benen, nervsystemet och det respiratoriska systemet att vara i en harmonisk balans. Yogaövningar och andningsövningar fungerar på så sätt både förebyggande och läkande.